Fjellklatring

Fjellklatring kan gjøres enten langs fastsatte ruter, eller man kan velge sin egen rute. Langs mange av de mest populære klatrerutene, finnes det faste bolter i fjellene som man kan bruke. Ettersom Norge er et fjelland, er det enkelt å finne klatremål. De bratteste fjellene finnes på Vestlandet og i Nord-Norge, men hele landet har klatremuligheter. Det er vanligst å klatre i fjell, men man kan også klatre i juv.

Dersom man vil ha nye og større utfordringer, kan man dra på klatreferie. Populære reisemål for klatrere er Alpene og Dolomittene. Men man trenger ikke å klatre til de høyeste toppene for å få en utfordrende tur. Mange av de lavere fjellene kan være like vanskelige å forsere som de høyere.

En av de største risikoene ved klatring er ras. Mange fjellsider er ustabile, og både små og store steiner kan falle ned. Man bør derfor være kjent med rasfaren i området, og unngå de farligste rutene. Rasfaren avhenger både av hvor bratt fjellet er, og hvilken bergart fjellet består av.

Fjellklatring krever en del trening. Dersom man vil starte med denne sporten, bør man begynne med klatrekurs for nybegynnere. Deretter går man over til sportsklatring, som er klatring i litt lavere vegger. Jo mer erfaring man har, desto tryggere kan man føle seg når man klatrer.