På nett i villmarka

Enkelte vil påstå at den røffe naturen er et sted hvor internettdekning er irrelevant. Selv om det kan være lett å forstå hvor denne tanken kommer fra, er nok det likevel en noe forhastet slutning. Vi vil tvert imot oppfordre deg til å sjekke dekningsforholdene der du har tenkt å bevege deg, og legge opp turen deretter.

Ettersom de aller fleste i dag eier en smarttelefon, er tilgangen til internett dels sammenfallende med tilgang på mobildekning. Dersom du er vant til å ferdes i skog eller på fjell, har du sannsynligvis allerede merket at du ofte benytter nettopp mobilen på tur. Sant å si er mobilen blitt en del av sikkerhetsutstyret. Vi bruker mobilen til å sjekke skredvarsler eller værmeldinger, og om vi plutselig skulle føle oss usikre på veien videre, eller lurer på hvor vi befinner oss, er ulike karttjenester og GPS løsningen på problemet. Men alt dette virker selvsagt bare om du har dekning.

I tillegg kommer praktiske hensyn, som at det er betryggende for alle parter at det er mulig å ta en telefon hjem. Om du så bare skal si ifra om at det er på tide å koke vann til potetene, er det fint å vite at de hjemme kan nås. Noen ganger kan vi heller ikke legge fra oss hele hverdagen hjemme, og da er det en forutsetning for at det overhodet blir noen tur, at du merker når den viktige jobbmailen plutselig tikker inn. Og om vi skal være helt ærlige: Noen ganger blir fjellturen slett ikke ødelagt – kanskje tvert imot – av et par runder med avkoblende spilleautomater til matpakka.

Det er ingen motsetning mellom å like villmark og å like internett. Tvert imot er dekning på mobilen blitt helt avgjørende for sikkerheten på fjellet etter at FM-nettet ble slukket. At det i tillegg gir muligheter til avkobling, er en bonus.